Donald Trump’ın şu sıralar gündemi, Panama Kanalı ile Grönland…
Şu sıralar tekrar Amerika’da başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Donald Trump, Florida’daki yerleşkesi Mar-a-Lago’da düzenlediği basın toplantısında son periyotta tartışmalara neden olan Panama Kanalı ile ilgili kelamlarını bir defa daha gündeme taşıdı.
“ASKER KULLANMAYACAĞIM KONUSUNDA GARANTİ VEREMEM”
Panama Kanalı ile Grönland’ı denetim edebilmek için asker kullanmayacağı konusunda taahhütte bulunup bulunmayacağıyla ilgili soruya Trump, “Hayır, bu ikisi hakkında (asker kullanmayacağım konusunda) size teminat veremem. Tahminen bir şeyler yapmamız gerekebilir. Ekonomik güvenliğimiz için bunlara gereksinimimiz var.” karşılığını verdi.
Panama Kanalı’nın, ABD ordusu için inşa edildiğini fakat kanalın bugün Çin tarafından işletildiğini savunan Trump, “Panama Kanalı ülkemiz için hayati kıymet taşıyor. Biz, Panama Kanalı’nı Panama’ya verdik lakin bugün Çin tarafından işletiliyor. Biz bunu Çin’e vermedik.” diye konuştu.
“RUSYA-UKRAYNA MUTABAKATINI BIDEN BOZDU”
Öte yandan Trump, başlangıç periyoduna nazaran Rusya-Ukrayna savaşının çok daha karmaşık bir durumda olduğunu vurgulayarak, bu sorunun tahlili için taraflarla süratli biçimde müzakere edeceğini yineledi.
Trump, kendisinin lider olması halinde Rusya’nın Ukrayna’ya hiç saldırmayacağını zira bunu önleyecek görüşmeleri yaparak mümkün bir savaşı önleyebileceğini ima etti.
Ukrayna’nın NATO’ya dahil olabileceğini söylediğinde Biden idaresinin büyük bir kusur yaptığını savunan Trump, ardından Moskova ile Kiev ortasındaki müzakereler konusunda da önemli kusurlar yapıldığını belirtti.
Savaşın başlangıç noktasında Rusya ile Ukrayna’nın anlaştığını lakin bu muahedenin Biden idaresi tarafından bozulduğunu ileri süren Trump, şunları kaydetti:
Ukrayna ve Rusya’da binlerce askerin öldürüldüğünü ve çok sayıda kentin yerle bir edildiğini vurgulayan Trump, evvelki periyotlara nazaran şu anda bir tahlile ulaşmanın daha karmaşık olduğunu lisana getirdi.