Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İrtibat Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, Sudan’da soykırım işlendiği sonucuna varan ABD idaresinin Gazze konusundaki ikili standartına yönelik tenkitleri yanıtladı.
Sudan’da soykırım işlendiği sonucuna varan Biden idaresinin, Gazze’deki olayları nasıl değerlendirdiği sorusuna karşılık veren Kirby, İsrail’in Gazze’deki taarruzlarını soykırım olarak görmediklerini belirtti.
Gazze’deki Nasır Hastanesi’nin kimi kısımları yakıt derdi nedeniyle faaliyet gösteremiyor
Kirby, “İsrail’in Filistinlilere karşı bir soykırım gerçekleştirmesi kelam konusu değil, bu açık. Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken’ın da tabir ettiği üzere, Sudan’da gördüğümüz şey ise soykırımdır.” tabirini kullandı.
ABD’li danışman, HDK’nın Sudan’daki hareketlerinin sistematik ve etnik kökene nazaran akınlar olduğunu, lakin İsrail’in Gazze’deki katliamlarının sistematik ve etnik köken gözeterek, kasıtlı yapılmadığını tez etti.
Katilİsrailordusu soykırım işlemiyor iddiası
Kirby, Gazze’de devam eden soykırımı bu kategoride görmemelerini şu sözlerle yasallaştırmaya çalıştı:
“Sudan’da olan, insanların etnik kökenleri yahut inançları nedeniyle sistematik halde, direkt ve kasıtlı halde toplu olarak öldürülmesi, tecavüz, cinayet ve azap üzere olayları içeriyor. Soykırımın tarifi tam da budur. Fakat Gazze’de gördüğümüz şey bu değil. İsrail ordusu her gün uyanıp, ‘Hadi bugün kimi temiz insanları öldürelim, zira onlar Filistinli.’ demiyor.”
Gazze’de çok fazla sivilin hayatını kaybettiğinin farkında olduklarını ve bu bahisteki kaygılarını daima olarak İsrail tarafına ilettiklerini kaydeden Kirby, “Gazze’deki sivil kayıplar konusunda daha hassas ve dikkatli olmaları gerektiğini İsrail’deki muhataplarımıza her biçimde iletiyoruz. Bu kayıpların düzeyi katiyetle kabul edilemez. Bu bir gerçek, fakat bu durumu soykırım olarak nitelendirmekle tıpkı şey değil.” halinde konuştu.
“Yeni yıl Gazze’deki çocuklar için daha fazla vefat ve acı getirdi”
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2025’in birinci 7 gününde Gazze’de en az 74 çocuğun öldürüldüğünü açıklayarak, yeni yılın Gazze’deki çocuklar için daha fazla vefat ve acı getirdiğine işaret etti.
Açıklamada, 1 milyondan fazla çocuğun derme çatma çadırlarda yaşadığı ve 15 aylık süreçte çok sayıda ailenin yerinden edildiği Gazze’de çocukların çok risklerle karşı karşıya olduğu belirtilirken, “26 Aralık’tan bu yana 8 yenidoğan ve bebek, hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti, bu durum beden sıcaklığını düzenleyemeyen küçük çocuklar için önemli bir tehdit.” uyarısı yapıldı.
Gazze’de insani durumun da denetimden çıktığı aktarılan açıklamada, bölgeye giren yardım tırlarının sayısının temel gereksinimleri karşılamaktan çok uzak olduğunun altı çizildi.
Katil İsrail’in Gazze’ye taarruzlarında son durum
Gazze’deki Filistin Sıhhat Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 460 gündür sürdürdüğü hücumlara ait bilgi verildi.
İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği “6 katliamda” 51 kişinin hayatını yitirdiği, 78 kişinin yaralandığı belirtildi.
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği ataklarda ölenlerin sayısının 45 bin 936’ya, yaralı sayısının da 109 bin 274’e yükseldiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıyeten hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu lakin İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sıhhat takımları ile sivil savunma vazifelilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.