Çad hükümeti, 28 Kasım 2024’te Fransa ile güvenlik ve savunma işbirliği muahedesinin sona erdiğini duyurmuş, Fransız askerlerinin bir kısmı 10 Aralık’ta Çad’dan çekilmeye başlamıştı.
Çad Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno, Fransa’nın 31 Ocak 2025’e kadar ülkeden büsbütün çekileceğini duyurmuştu.
İki ülke ortasında iş birliğinin sonlamasıyla siyasi gerginlik yaşanıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, geçtiğimiz günlerde Afrika bölgesindeki terörle gayret kapsamında yürütülen çalışmalara ait konuşması, Çad hükümetinin reaksiyonlarına neden oldu.
“FRANSIZ ASKERLERİ OLMASA, DEVLETİNİZ OLMAZDI” DEDİ
Macron, yaptığı konuşmada, “Bazı Afrikalı önderler, Sahel’de terörle gayrete yönelik Fransa’nın uğraşlarına teşekkür etmeyi unuttu. Halklarına bunu söyleme yüreği gösteremeyen tüm Afrikalı başkanlar için söylüyorum; Fransız ordusu bu bölgede konuşlanmasaydı, bugün hiçbirinin ülkesi hâkim bir devlet olarak var olamazdı.” ifadelerini kullanmıştı.
“FRANSIZ BAŞKANLAR AFRİKA HALKLARINA HÜRMET GÖSTERMEYİ ÖĞRENMELİ”
Çad Dışişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Abderaman Koulamallah, yaptığı açıklamada, Macron’un tabirlerini Afrika’yı ve Afrikalıları küçümseyici tavır olarak nitelendirdi.
Koulamallah, “Fransız başkanların Afrika ve Afrikalılara hürmet göstermeyi öğrenmesi gerekiyor.” sözünü kullandı.
“AFRİKA’NIN FEDAKARLIKLARI LAYIKIYLA TAKDİR EDİLMEDİ”
Özellikle Çad’ın, Fransa’nın kurtuluşunda kritik rol oynadığını hatırlatan Koulamallah, “Afrika halklarının, İkinci Dünya Savaşı’nda Fransa’ya yaptığı fedakarlıklar hiçbir vakit layıkıyla takdir edilmedi.” dedi.
Çad ordusunun, Fransız takviyesi olmadan, halkın yüreği ve mütevazı kaynaklarla inşa edildiğinin altını çizen Koulamallah, Fransa’nın Çad ordusuna manalı dayanak sunmadığını, 60 yıllık varlığı boyunca katkılarının çoklukla kendi stratejik çıkarlarıyla hudutlu kaldığını ve Çad halkının kalkınması için kalıcı tesir yaratmadığını kelamlarına ekledi.