Devlet Aklı kitabıyla medeniyetlerin yıkılış öyküsüne tanıklık edin

Devlet Aklı Kimin Aklı? başlıklı bu çalışma, geçmişin alınmayan derslerinden yola çıkarak bugünü ve yarını anlamaya katkı sunmayı hedefliyor.
Haber Merkezi

Bu kitap, sizi bir medeniyetin yıkılış hikayesine bambaşka bir perspektiften bakmaya ve oradan da bugünü anlamaya bir davettir. Bu perspektif, karşılıklardan fazla soruları önemseyen bir bakış açısıyla hazırlandı.

Bilginin kıymetsizleştiği, kelamın değersizleştiği ve her şeyin çok süratli tüketildiği günümüz dünyasında, soruları yanıtlandırmak yerine, gerçek soruları sormayı sağlayabilecek bilgileri aramaya çalışmak beklenen bir şey olmayabilir lakin hayati bir gereksinimdir.

DEVLET AKLI KAVRAMI

Kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden itibaren Türkiye’nin siyasi ve toplumsal fikir tarihinde daima gündeme gelen, hem devletin hem de toplumsal yapıların art planındaki temel dinamikleri anlamaya çalışan bir bakış açısıyla Devlet Aklı kavramını mercek altına alıyor.

Koray Demir, devlet aklının tarihi süreçte nasıl bir “vatanseverlik turnusolu” olarak kullanıldığını, toplumsal bütünlüğü tehdit ettiği tez edilen ögeleri bastırmak için ne derece pragmatik bir araç haline getirildiğini derinlemesine tahlil ediyor.

Devlet Aklı’nın, birden fazla vakit gerçekte halkın ve devletin güzelliğini amaçlamaktan çok iktidar sahiplerinin güçlerini muhafaza refleksinden beslendiğini belirtiyor.

devlet akli kitabiyla medeniyetlerin yikilis oykusune taniklik edin 0

GÜÇ ODAKLARININ ENDİŞELERİ

Demir’e nazaran Devlet Aklı olarak isimlendirilen bu kavram, daha çok güç odaklarının kendi telaşları ve endişelerine karşı geliştirdikleri bir savunma düzeneği olarak karşımıza çıkmakta. Kitap, Devlet Aklının yasal sonların ötesinde bir hareket kabiliyeti ile iktidarı elinde tutanların eliyle daima bir beka argümanı olarak nasıl yasallaştırıldığını tartışıyor.

BEKA SORUNU…

Bir işin yanlışsız, adil, legal, tüzel olarak yapılmasını istemek ile toplumsal bütünlüğü bozmak ortasında bir ikileme sokulan ulusal ve yerli insan, her seferinde toplumsal bütünlüğü bozma ithamından uzak durmayı seçmiştir. Fikrin tebliğcileri bu fikirlerinin yanına çabucak beka sözünü ekleyip yönetici erkten kuşku duyulmasının önüne geçmek istemektedirler.

Share the Post:

Related Posts