Çağdaş dünya edebiyatının en değerli muharrirlerinden olan Kolombiyalı ve 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Gabriel Garcia marguez2ın kült romanı Yüzyıllık Yalnızlık, muharririn vefatından sonra diziye çekildi.
Marguez, romanının hem sinemaya hem de diziye çekilmesini istemedi anacak, vefatından sonra ailesi tarafından bu müsaade verildi.16 Aralık 2024 tarihinde yayınlanan dizi, izleyenlerden tam not aldı. Diziyi beğenerek izleyenler “Kitabı yaşamış üzere olduk” demekten kendilerini alamadılar.
Ünlü romancı kitabını şöyle anlatmıştı;
HER ŞEYİ EDEBİYAT YOLUYLA ANLATTIM”
“Yüzyıllık Yalnızlık’ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir meskende, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve memnunlukla çılgınlık ortasında ayrım gözetmeyen, isimleri bir örnek bir yığın hısım akraba ortasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir lisanla arkamda bırakmaktı maksadım. Yüzyıllık Yalnızlık’ı iki yıldan daha kısa bir müddette yazdım, ancak yazı makinemin başına oturmadan evvel bu kitap hakkında düşünmek on beş-on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, güya sırf gördüğü olağan şeylermiş üzere anlatırdı bana. Anlattığı hikayeleri bu kadar pahalı kılan şeyin, onun duygusuz tutumu ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım.”
“GERÇEK OLMAYAN CÜMLE BULAMAZSINIZ”
Yüzyıllık Yalnızlık’ı büyükannemin işte bu yolunu kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan beşerler tanıdım. Şaşırmadılar, zira ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız.”
HAYATINI KAYBETTİ
Gabriel García Márquez, 17 Nisan 2014’te hayata gözlerini yumdu. Ramon Hoyos ise 17 Nisan 2014’te 82 yaşında vefat etti. Bir vakitler gazeteci ve bisikletçi olarak kesişen yolları artık de yılın kayıpları listesinde onları buluşturdu. Tarihin bu türlü huyları vardır.