Milyarder Elon Musk ile İngiltere hükümeti ortasında baş gösteren gerginlik son süratiyle sürüyor.
Ekim 2024’te İngiltere’nin Oldham kentindeki çocuk istismarı olaylarıyla ilgili ulusal soruşturma başlatılması talebinin İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından reddedilmesi, Musk’ın amacı oldu.
İngiltere İçişleri Bakanlığında Müdafaa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jess Phillips’in soruşturmanın lokal seviyede yapılmasının daha uygun olduğunu bildirmesinin akabinde Musk, sahibi olduğu X’teki paylaşımlarında, Jess Phillips’i “tecavüz soykırımı savunucusu” olmakla itham etmiş ve mahpusa atılması gerektiğini savunmuştu.
Oldham, 2013’te ortaya çıkan ve ulusal çapta yankı uyandıran çocuk istismarı skandalının merkezlerinden biri olmuştu.
“MUSK’IN SUÇLAMASI SAÇMALIK”
Phillips, Sky News’te katıldığı programda, ülkedeki çocuk istismarı hadiseleriyle ilgili soruşturmayı ele alış haline yönelik sert tenkitlerde bulunan X’in sahibi ABD’li milyarder Musk’a karşılık verdi.
Bakan Jess Phillips, ABD’li milyarder Elon Musk’ın kendisine yönelik “tecavüz soykırımı savunucusu” suçlamalarının “saçmalık” olduğunu belirterek, Musk’ın İngiltere siyasetine karışmak yerine kendi projelerine odaklanması gerektiğini belirtti.
“ÇOCUK İSTİSMARI SİYASİ FUTBOL TOPUNA ÇEVRİLEMEZ”
Bakan Phillips, çocuk istismarını “politik araç” olarak kullanmaya yönelik teşebbüslerin kurbanlara ziyan verdiğini vurgulayarak “Çocuk istismarını siyasi futbol topuna çevirmek yerine, nitekim bir şeyler yapmak için efor göstermeliyiz.” tabirini kullandı.
“ELON KENDİ İŞİNE BAKSIN”
Musk’ı İngiltere siyasetine müdahil olmakla eleştiren Phillips, “Elon Musk kendi işine baksın, Mars’a gitme çalışmalarına devam etsin.” dedi.
Bakan Phillips, Elon Musk’ın kendisine yönelik “tecavüz soykırımı savunucusu” suçlamalarının saçmalık olduğunu, kendisini Musk’ın değil, mağdurların söyleyeceklerinin yönlendireceğini belirtti.
İSTİSMAR ZIDDI ÇALIŞMALARI AÇIKLADI
Phillips, iktidardaki İşçi Partisi hükümetinin, çocuk istismarıyla ilgili mahallî soruşturmaların gerektiği bölgelerde mahallî önderler ile tepe yapılmasının planladığını duyurdu. Bakan Phillips, özellikle Telford üzere bölgelerdeki tesirli çalışmaların ülke genelinde uygulanmasını sağlamayı hedeflediklerini söz etti.
İngiliz Bakan ayrıca, hükümetin, çocuklarla çalışan profesyonellerin istismar şikayetlerini bildirmesini zarurî hale getiren düzenlemenin de ortalarında bulunduğu yeni tedbirleri hayata geçireceğini duyurdu. Bu tedbirin, Kabahat ve Polislik Yasası kapsamında ilkbaharda uygulanmaya başlanması öngörülüyor.
“MUSK’IN PALAVRALARI BENİ TEHLİKEYE ATIYOR”
Phillips, BBC’ye verdiği röportajda da Elon Musk tarafından yayılan dezenformasyonun “kendisini tehlikeye attığını” fakat bunun, istismar mağdurlarının yaşadıklarıyla kıyaslandığında hiçbir şey olduğunu söyledi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer da dün yaptığı açıklamada, Musk’ın Bakan Phillips’e yönelik açıklamalarını sert biçimde eleştirmişti. Starmer, “Yalan ve yanlış bilgiler yayılıyor, bu bir hududun aşıldığı manasına gelir.” sözünü kullanmıştı.
Başbakan Starmer, Musk ve ona dayanak veren siyasetçileri, çocuk istismarı konusunu siyasete alet etmekle suçlamıştı.