Paraguay’ın, muhalefet koalisyonunun devlet başkanı adayı Edmundo Gonzalez’i 28 Temmuz 2024’teki devlet başkanı seçiminin galibi olarak tanıdığını açıklamasının akabinde Venezuela, bu ülke ile diplomatik bağlantıları kestiğini duyurdu.
Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Telegram hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Venezuela, Paraguay’ın açıklamalarını kategorik olarak reddediyor. Paraguay’daki üzere hükümetlerin dış siyasetlerini yabancı güçlerin çıkarlarına tabi kılmaya devam etmeleri hüzün verici. Demokratik prensipleri ve özgür halkların iradesini baltalayan bu çeşit gündemleri desteklemiyoruz. Venezuela, Paraguay ile diplomatik alakalarını kesme ve o ülkedeki akredite olan diplomatik işçisini derhal geri çekme kararı aldı.”
PARAGUAY DA VENEZUELA İLE DİPLOMATİK BAĞLANTILARINI KESTİ
Paraguay hükümeti de açıklamasında, Venezuela ile diplomatik ilgileri sonlandırdığını duyurdu.
Hükümet, Venezuela’nın Asuncion büyükelçisi ve diplomatik işçisinden ülkeyi 48 saat içinde terk etmelerini istedi.
Açıklamada, “Paraguay, Venezuela halkının demokrasi içinde, hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlette, temel özgürlüklerine ve teminatlarına mutlak hürmet gösterilerek yaşama hakkına verdiği kesin dayanağını bir kere daha teyit eder.” tabirine yer verildi.
Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, Gonzalez ile kısa müddet evvel yaptığı telefon konuşmasında, ülkesinin dayanağını söz etmiş ve kendisini 28 Temmuz seçimlerinin galibi olarak gördüklerini söylemişti.

MADURO ÜÇÜNCÜ SEFER KAZANMIŞTI
Ulusal Seçim Kurulunun 29 Temmuz 2024’te duyurduğu sonuçlara nazaran, Nicolas Maduro, yüzde 51,20 oyla devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı.
Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif başkan Maria Corina Machado, seçim sonuçlarını reddetmişti.
Gonzalez, hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının akabinde eşiyle 8 Eylül’de İspanya Hava Kuvvetlerine ilişkin uçakla Caracas’tan Madrid’e gitmişti.



